torstai 4. marraskuuta 2010

Vaivoja kerrakseen

Kuva täältä.
Kävin eilen (taas) lääkärin luona. Sanoin jo hänellekin, että kohta kukaan ei enää usko että minulla mitään onkaan, kun valitan aina uutta vaivaa. Sormet on siis kipuilleet useamman viikon, ei pelkästään peukalot (peukalonivelissä on alkava nivelrikko, ja toisessa on rtg-kuvien mukaan luupiikkikin) ja sehän on sitten molemmissa käsissä tennis- ja golfkyynärpää. Siis oikeasti, molemmat vaivat kummassakin kädessä! Sain sitten terveyskeskuksen puolelta fysioterapeutilta jumppa- ja venyttelyohjeita käsille sekä tuet molempiin käsivarsiin. Täytyykin mennä laittamaan ne paikoilleen...
Tenniskyynärpäästä on kyse, kun sivunastaan kiinnittyvien ranteen ja sormien ojentajajänteiden kiinnityskohta ärtyy toistuvasta ylirasituksesta ja käden puristusvoiman käytöstä, esimerkiksi vasaroinnin tai voimakkaan väännön seurauksena vaikkapa ruuvimeisseliä, jakoavainta tai puhdistusrättiä käytettäessä. Myös kevyempi toimistotyö voi ilmeisesti vaikuttaa tenniskyynärpään syntyyn. Tenniskyynärpään pääoire on kipu, joka tuntuu kyynärpään ulkosivulla olevan kyhmyn seudussa erityisesti sormia nyrkistäessä, kun kyynärnivel on suorana. Myös sormien puristusvoima voi olla heikentynyt ja kyynärnivelen ojennus tuottaa kipua. ... Pidempiaikaisessa vaivassa auttaa kyynärpään alapuolelle kyynärvarren yläosan ympärille asetettava lievästi puristava side tai tarranauha (ns. epikondyliittituki). Tämä estää lihaksia rasittamasta liikaa nivelnastan seutua. Lähde.
Toivottavasti siis jumppa ja venyttely sekä nuo tuet auttavat vaivaan, ensi viikon olen vielä sairauslomalla ja fysioterapeutilta tuli ymmärrettävästi tiukka neulomiskielto... Eikä kuulemma tämä tietokoneen näpyttelykään hyvää tee. Poistun siis takavasemmalle ja yritän pitää näppini kurissa (lukemassahan tietysti voin käydä, kun silloin ei tarvitse käyttää näppäimistöä ;).

Vielä linkki aiheeseen liittyvästä jutusta :).

4 kommenttia:

 1. No jopas. Olipa hyvä, että menit lääkäriin! Neulominen on muuten minulla sellainen juttu, että en voi tehdä sitä liian paljon kerralla. Minä saan siitä jännetupen tulehduksen, jos en kuuntele ranteiden olotilaa.

  VastaaPoista
 2. Minähän kävin lääkärissä edellisen kerran pari viikkoa sitten, ja sanoin tästä sormien kipuilusta lääkärille. Ei silloin vielä ottanut sitä asiakseen... mutta jospa tämä tästä iloksi muuttuisi :). Mietin vain sitä, uskallanko tarttua kahvakuulaan? Sain ft:lta jumppaohjeita käsivarsille, sitähän tuo kahvakuulailukin osaltaan on...

  VastaaPoista
 3. On sullakin noita, kun olet niin nuori. Itse saan huomenna ne tukipohjalliset. Lähete fysioterapiaan tuli jo... Tietokoneen näpyttelykin meinaa kyllä tosiaan rappeuttaa. Iloa ja valoa!

  VastaaPoista
 4. No, jotain ehkä on odotettavissa kun äitini on 50v ja hänellä on korjattu jos mitä remppaa ja vaivaa eikä loppua näy ;)... Onneksi lapsista riittää iloa ja vähän valoisampaakin on nyt kun ulkona on edes vähän lunta :).

  VastaaPoista