tiistai 13. syyskuuta 2011

Laput selässä

Minulla oli viime talvena useaan otteeseen käsissä tosi kipeitä haavoja, kun käsien iho kuivui paikoitellen tosi paljon. Tämän takia oli muutaman kerran sairauslomallakin, kun ei käsillä yksinkertaisesti pystynyt kunnolla tekemään töitä. Sain työterveyslääkäriltä lähetteen ihotautien poliklinikalle, ja elokuussa kävin lääkärin vastaanotolla. Samalla tehtiin prick- eli ihopistotesti eli käsivarren iholle laitettiin perussarja (siinä oli mm. pujo, tervaleppä, hevonen, koira, kissa, lehmä...) liuoksia joissa on allergeeni mukana. Allergeeniliuostippa lävistetään pistotestilansetilla, jossa on niin pieni terä ettei se tunnu hyttysenpistoa kummemmalta. Näistä ei tullut mistään mitään reaktiota. Lääkäri määräsi sitten tehtäväksi lappu- eli epikutaanitestin. Epikutaanitestillä tutkitaan tavallisimmin hidasta kosketusallergiaa, ja testi kestää viisi päivää. Eilen siis kävin keskussairaalassa ihotautipolilla, jossa sairaanhoitaja laittoi yläselkään kolme testilappua. Niiden lisäksi kaksista erilaisista työhanskoista on yhteensä viisi palaa omien lappujensa alla. Terveyskirjasto tietää kertoa että
Keskussairaaloissa ja Työterveyslaitoksella käytetään yleensä kupumenetelmää, jossa ärsyttämättömälle akryyliliimateipille on valmiiksi asennettu alumiinisia, 20 mikrolitran suuruisia alumiinista valmistettuja testikupuja. Markkinoilla on myös muovisia kupuja, mutta niiden käyttö on toistaiseksi vähäistä.
Allergeenit laitetaan testikupuihin ja teipit liimataan yläselän ihoon kahdeksi vuorokaudeksi. Testialueeksi sopii myös alaselkä ja olkavarsien ulkosivut. Testialuetta ei saa hoitaa voimakkaalla kortisonivoiteella pariin viikkoon ennen testejä eikä testialueella saa olla ihottumaa. Aluetta ei saa pestä ennen kuin testit on luettu, ja hikoilua tulee välttää yhtä kauan. Kun testit poistetaan kahden vuorokauden kuluttua, ne myös tarkastetaan ensi kerran. Toisen kerran ne luetaan 2–3 vuorokautta myöhemmin, joskus vielä kerran 7–10 vuorokauden kuluttua testien laitosta.
Nyt siis istun ja kärvistelen kutiavan yläselän kanssa (raapiminen jostain syystä kielletty...), eikä ennen perjantaita saa hikoilla tai pestä selkää. Huomiseen asti on oltava venyttelemättä, ettei teipit irtoa. Aamulla herätessäni oli samassa asennossa kuin illalla nukahtaessani, eli selällään. Huomenna nämä laput saa onneksi pois selästä, mutta lenkille ei vieläkään pääse. Toivottavasti sitten saan luvan venytellä (selkään laitetaan vielä jotain teippimerkkejä), alkaa nimittäin rintaranka olla aika jumissa kun voi oikein olla kuin yhdessä asennossa.

Eli siis vaihteeksi taas liikunta- eli hikoilukielto päällä. Enpä kyllä muutama vuosi sitten sohvaperunana olisi pistänyt moista kieltoa ollenkaan pahakseni, päin vastoin, olisi ollut hyvä syy olla tekemättä mitään ;).

1 kommentti:

  1. Ohhoh. Tuollaisesta allergiatestistä en tiennytkään. Pojan kanssa kyllä vielä viime talvenakin käytiin prick testissä.

    Toivottavasti testistä tulee hyvin tietoa hankaluuden palkaksi!

    VastaaPoista