keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Kipua ja särkyä

Selkä
Viime syksynä menin vihdoin ja viimein valittamaan työterveyslääkärille selkäkipua. Olen kärsinyt eriasteisista selkäkivuista ainakin kymmenen vuotta. Lääkärissä olen toki käynyt, ja vastaus on ollut aina että "jumppa auttaa". Mutta kun ei auta. Kun verikokeista selvisi että tässä ei ole kyse nivel- eikä selkärankareumasta (verikokeista ei itseasiassa löytynyt mitään normaalista poikkeavaa, kaikki arvot oli normaalin rajoissa - ja niissä verikokeissa tutkittiin lähes kaikki mahdollinen), eikä röntgenkuvassa näkynyt mitään normaalista poikkeavaa, sain lähetteen fysiatrian polille. Siellä kävin ennen joulua. Fysiatri määräsi lannerangan ja SI-nivelten magneettikuvauksen.
Magneettikuvassa kävin helmikuun alussa. Löydös: Presakraalivälissä lievää diskusdegeneraatiota ja vasemmalla lievästi ahtauttava protruusio/prolapsi lateraalisesti. Eli suomeksi, alimmassa nivelvälissä on lievää pullistumaa (tai jotain sinnepäin...). Tämä selitti alaselän kivut. Fysiatri ei kieltänyt mitään liikuntaa, sanoi että ihan normaalisti saa jatkaa niinkuin tähänkin asti (paitsi että kuulemma zumbaa eikä kahvakuulaa suosittelisi kenellekään, kun niissä vaan rikkoo itsensä...). Mutta edelleen SI-nivelen kohdat ovat hyvin kosketusarat, ei tarvitse edes painaa niin sattuu ja kovasti. Samoin rintaranka on jatkuvasti jumissa ja hartioissa ja olkapäissä on hitsin kipeitä kohtia. No... seuraavaksi ->

Kädet
Fibromyalgiapisteet. Kuvan lähde.
Viime vuoden puolella olin pari viikkoa sairauslomalla tennis- ja golfkyynärpäävaivojen takia. Tenniskyynärpäätukien käyttö auttoi vähän, mutta niiden pitäminen töissä oli hankalaa. Sormet alkoivat puutua ja kädet väsyivät tosi nopeasti. Sitkuttelin töissä tämän kuun alkuun asti, sitten oli pakko luovuttaa ja mennä taas työterveyslääkärin juttusille. Lääkäri muuttikin diagnoosiaan - tenniskyynärpäävaivaakin on mutta suurin osa kivuista johtuu jostain muusta, todennäköisesti se on fibromyalgiaa (Suomen Reumaliiton sivuilta löytyy hyvin selventävä kirjoitus fibromyalgiasta). Fibromyalgia selittäisi myös SI-nivelten kosketusarkuuden.

Nyt odotan ensi viikkoa, kun sain uuden ajan fysiatrian polille. Katsotaan mitä on tuomio... Fibromyalgia on siitä kurja juttu että siihen ei ole varsinaisesti mitään hoitoa. Liikunnan kuitenkin sanotaan auttavan, ja työterveyslääkäri nimenomaan määräsi lenkille ja kuntosalille, vaikka olenkin nyt sairauslomalla. Maanantaina menen sitten taas töihin, ja torstaina on aika fysiatrille. Toivottavasti pääsen vielä rintarangan magneettikuvaukseen, olen ihan varma että siinä on myös jotain sanomista. Vai voiko rintarangan jäykkyys ja nikamalukot johtua vain ahtaista nikamaväleistä?

Niin, ja vielä Jalat.
Viime torstaina menin aamulla sairaalaan päiväkirurgian osastolle, sain siis vihdoin kutsun suonikohjuleikkaukseen. Kun lääkäri vihdoin kutsui minut tutkimushuoneeseen, hän kysyi kuulinko jo ilouutisen. "Ei voidakaan leikata kun on vähän pulaa henkilökunnasta." Siinä vaiheessa pääsi perkele suusta. Lääkäri kuitenkin katsoi suonet ultralla ja tuli siihen tulokseen, että kokeillaan vaahtoruiskutusta. Ja sehän sitten tehtiin. Leikkaus oli tarkoitus tehdä vain vasempaan jalkaan, mutta nyt tuli samalla hoidettua myös oikea jalka, siinä suonikohjut olivat lähinnä kosmeettisia kun vasemmassa jalassa oli kaksi laskimoa jotka eivät toimi niinkuin laskimon pitäisi.
Tukisukkia piti pitää ensin kolme vuorokautta yötä päivää, eli sunnuntai-iltana sain ottaa nämä ihanat, kiristävät ja kutittavat sukat pois. Nyt jaloissa on komeita mustelmia, jännä nähdä miltä nuo kintut alkaa näyttää kunhan vähän aikaa kuluu. Niin ja näitä tukisukkia pitää käyttää vielä reilu viikko aina jalkeilla ollessa eli käytännössä yöksi saa ottaa pois, ja suositushan on että jatkossakin tukisukkia käytettäisiin aina päiväsaikaan. Saattaa kyllä olla että jos pukkaa taas 30 asteen helteet niin ihan joka päivä en kisko niitä jalkaani... Toukokuussa on kontrollikäynti sairaalassa, siellä katsotaan että tarvitseeko ruiskutus uusia vai riittikö yksi kerta. Veikkaan, että ei riittänyt...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti