keskiviikko 11. elokuuta 2010

Jumppaohjeita

Kävin tänään siellä työfysioterapeutilla. Suurin ongelmani tällä hetkellä on oikea polvi; en voi olla pitkiä aikoja kyykyssä etenkään jos "toistoja" tulee paljon peräjälkeen, ja tästä seuraa se että joudun kumartelemaan eli selkä on enemmän tai vähemmän kipeä koko ajan. Fysioterapeutti tutkiskeli hetken jalkojani ja polvea ja tuomio oli, että polvikipu johtuu jalkaterän asennosta.
Supinaatio eli alipronaatio puolestaan tarkoittaa tilannetta, jossa juoksijan askel kohdistuu liikaa jalan ulkosyrjälle. Nilkkanivelen joustoliike so. pronaatio puuttuu osittain tai kokonaan. Jalka kallistuu askeleen aikana ulospäin altistaen erityisesti jäykän jalkaterän omistavaa juoksijaa ”penikkataudin” eli säären lihasaitio-oireyhtymän lisäksi myös jalkapöydän keskiosan ongelmille. Lähde
Ja tästä samasta syystä siis johtuu todennäköisesti osa alaselkäkivusta - siis sen kumartelun ja nostelun lisäksi. Sain hyviä jumppaohjeita (sisältää mm. niitä iki-ihania askelkyykkyjä...) sekä kehotuksen ostaa tasapainolauta, jonka avulla polvea (tai polvia, kai tuota toistakin pitää vahvistaa ettei käy niin että oikea jalka on kohta paljon voimakkaampi ja lihaksikkaampi kuin vasen?) vahvistetaan. Jestas että niitä löytyikin googlettamalla paljon erilaisia!

Seuraava käynti fysioterapeutilla on vajaan kuukauden päästä. Nyt on siis ahkerasti jumpattava että polvi olisi sitten jo parempi.
Alipronatiovan juoksijan yleisimpiä vammoja ovat iskuperäiset vammat, kuten rasitusmurtumat. Tämän johdosta juoksukengän tulisi olla mahdollisimman hyvin vaimennettu, neutraali juoksukenkä kuten GEL-CUMULUS. Hyvä vaimennus auttaa lievittämään kantaiskua juoksun edetessä. Alipronatoivien juoksijoiden tulisi välttää tuettuja juoksukenkiä, sillä yleensä nämä vain pahentavat ongelmia ja vammoja.
Olisikohan nämä Asics Gel-Cumulus 12 juoksulenkkarit hyvät minun jalkaani :)? Hintakaan ei olisi paha.

Ainiin. Ja se yksi juttu mikä oli vielä auki talven liikuntahommien osalta, ratkesi tänään. Alan vetämään Kansalaisopiston miesten ja naisten jumpparyhmiä tuolla "omalla kylällä" eli Mynttilässä. Jumpat ovat tiistaisin, 2 x 45 minuuttia. Ihan uusi juttuhan tämä ei minulle oli, tosin edellisestä kerrasta on aikaa jo 9 vuotta ;). Jumpat alkaa syyskuun puolessa välissä, toivottavasti saan sekä oikean jalan polven että vasemman jalan penikkataudin siihen mennessä kuntoon!

Kuva Asics.

1 kommentti:

  1. Tosi hyvä juttu, että fysioterapeutilta sai hyvää tietoa ja ohjeita.

    Mutta hei vielä enemmän osui silmiini tuo kansalaisopiston jumpparyhmien vetäminen. Meitä on nyt kaksi samassa veneessä. Aika mahtavaa! Toisin minä olen vasta ensimmäistä kertaa asialla, mutta eikö se siitä.

    VastaaPoista