torstai 6. lokakuuta 2011

Spelttitattariporkkanapeltileipä

Ostin pari viikkoa sitten Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja. Olen laittanut niitä mm. lettutaikinaan sekä banaanikakkuun. Tänään kokeilin sitten leipää. Jauhopaketin kyljessä oli ohje, jota hieman muutin niin että korvasin osan jauhoista tattarijauhoilla, joita ostin samaan aikaan spelttijauhojen kanssa. Tattarin terveydellisistä vaikutuksista löytyy esim. Maanantaisoturit-kirjasta sekä netistä useilta eri sivustoilta, mm. täältä.

Ja tuli muuten hyvää :).


Spelttitattariporkkanapeltileipä

3 dl vettä
2 dl spelttijauhoja
Sekoita jauhot lämpimään veteen ja anna turvota puolisen tuntia.

vajaa pussillinen kuivahiivaa
½ tl ruususuolaa
1 rlk juoksevaa luomuhunajaa
2 dl spelttijauhoja
2 dl tattarijauhoja
½ dl rypsiöljyä (tämän yritän käyttää jääkaapista pois - periaate kun on että ostettua ei pois heitetä jos ei se ole pilalla...)
yksi iso porkkana raastettuna

Lisää jauhovesimössöön ruususuola, hunaja sekä öljy. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja alusta taikina. Lisää porkkanaraaste alustuksen loppuvaiheessa. Kippaa taikina uunipellille ja taputtele tasaiseksi jauhotetuin käsin. Anna kohota 20 minuuttia. Pistele haarukalla ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista 200 asteessa 20 min.

Auringonkukansiemenet tosin eivät pysy pinnalla, ainakin minä onnistuin varistelemaan kaikki pois ;). Oli aika herkkua sekä kananmunan että juuston kanssa. Jauhoja meni hiven liikaa, eikä leipä oikein kohonnut kunnolla (en tosin tiedä miten paksu tuosta olisi pitänyt tulla...) mutta hyvää oli siitä huolimatta. Lapsetkin söivät hyvällä ruokahalulla, samoin mies. Tattaria ja spelttiä käytetään siis jatkossakin :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti